Jak dotrzecie do kościoła na ślub ?
samochodem współczesnym
50,81%
limuzyną
9,68%
samochodem retro
10,48%
pieszo
11,29%
inaczej
8,87%
dorożką
8,87%
» zobacz wyniki
» głosuj

Stół wiejski na wesele


Dopięcie wszystkiego na ostatni „weselny” guzik to nie mały wyczyn! Muszą się z tym jednak zmierzyć wszystkie pary planujące ślub i uroczyste świętowanie tego dnia swojej miłości. Od kilku lat królem weselnych parkietów jest nie tylko pan młody, ale również stół wiejski.
Jak skompletować jego menu? Jak zadbać o jego swojski wygląd? A przede wszystkim, jakich kosztów się spodziewać? – to pytania najczęściej zadawane przez pary młode, dlatego też postaramy się na nie odpowiedzieć.

Restauracja ze stołem wiejskim, czy „nie ma takiej opcji"?

Organizując wesele w restauracji po pierwsze należy się dowiedzieć, czy dany lokal posiada w swojej ofercie stół wiejski. Jeżeli tak, kolejne pytanie powinno brzmieć: Czy można umieścić na nim swoje wyroby (wędliny i alkohol)? Jest to bardzo istotne, ponieważ jeśli sala weselna nie pozwala na to - z reguły koszt takiego stołu wiejskiego wyniesie o wiele więcej, niż gdyby się go samemu „zastawiło". Poza tym wówczas nie ma gwarancji, że znajdujące się na nim produkty miały kiedykolwiek coś wspólnego z wsią.

W przypadku gdy lokal nie posiada w swojej ofercie stołu wiejskiego, można zapytać, czy istnieje możliwość samodzielnego zorganizowania tej atrakcji. Jeżeli uzyskało się na to zgodę, należy udać się do firmy, która zajmują się tą „stołowo-wiejską" branżą. Wówczas w ofercie znajdzie się wynajem samego stołu lub stołu wraz z produktami.

Zarówno na salach weselnych jaki i przy oddzielnym wynajmie tej atrakcji ceny oscylują pomiędzy 500 a 2000 zł. Tak zwany mały stół przeznaczony dla 30 osób kosztuje najmniej, średni (dla około 60 gości) to już koszt w granicach 1000 zł. Zaś cena największego stołu niezbędnego na przyjęciu, na którym bawi się 120 (lub więcej) weselników to już suma około 1600, a nawet 2000 zł.

Wiadomo jednak, że ceny stołu wiejskiego mogą ulegać zmianie nie tylko ze względu na bogactwo produktów, jakimi kuszeni będą goście, ale również ze względu na region Polski, w którym odbywać się będzie wesele. Różnice stosunkowo jednak nie są duże, wynoszą około 100 - 200 zł.

Stół wiejski - najwyższa jakość wyrobów

Pary młode decydujące się na samodzielne przygotowanie niektórych potraw na stół wiejski, przede wszystkim powinny zadbać o ich jakość. Jest to bardzo istotne, ponieważ atrakcja ta nęcąca swojskim wyglądem, a smakująca podobnie jak wyroby z miejskiego sklepu (i do tego słabej jakości), może rozczarować gości weselnych.

Najlepiej jest udać się na jakąkolwiek pobliską wieś i zapytać wprost, kto zajmuje się wyrobem dobrych wędlin? Mieszkańcy danej miejscowości wiedzą takie rzeczy i z zasady chętnie pomagają przyszłym parom młodym, wskazując do kogo i gdzie należy się udać. Zanim jednak państwo młodzi zdecydują się na skorzystanie z usług masarskich poleconej osoby, powinni poprosić o możliwość skosztowania wędlin. Dzięki temu można udać się do kilku miejsc i porównać smaki proponowanych mięs, tym samym wybrać największą „rozkosz" dla podniebienia.

Łatwiej jest gdy para młoda ma znajomych lub rodzinę na wsi, wówczas zaoszczędza sobie jeżdżenia po różnych miejscowościach, ponieważ ma informację z „pewnych źródeł".

W ten sam sposób trzeba postąpić szukając kogoś, kto przygotowuje dobrej jakości alkohole.

Dzięki samodzielnemu zorganizowaniu na stół wiejski wyrobów wędliniarskich i alkoholi para młoda zapewnia sobie i gościom, że będą to produkty najwyższej jakości. Kolejnym plusem jest fakt, że mieszkańcy wsi taniej przygotują te kulinarne atrakcje niż sala weselna, na której dodatkowo nie mamy możliwości degustacji wyrobów.

Jak ozdobić stół wiejski?

Kolejnym krokiem w przygotowaniach stołu wiejskiego jest zadbanie o jego piękny wygląd. Sam kształt tej atrakcji nie podlega dyskusji - zawsze jest to stół na skrzyżowanych nogach połączonych żerdzią, a nad jego blatem znajduje się strzecha ze słomy. Deski z wyeksponowanymi sękami oraz nieocheblowanymi miejscami dodają swojskiego wyrazu tej weselnej atrakcji.

Wspaniałymi ozdobami stołu wiejskiego są kiście czosnku oraz polne kwiaty. Rośliny można ustawić w wazonie bądź podczepić do strzechy. W tym sezonie najczęściej wykorzystywane są w tym celu słoneczniki i chabry. Granatowo-fioletowy odcień i żółć świetnie komponują się z kolorem drewna i słomy.

Inne akcenty dekoracyjne to specjalnie przygotowane słomiane lalki lub własnoręcznie wykonane kwiaty z materiału. Takie ozdoby jednak są trudno dostępne - jedynie w niszowych kwiaciarniach na obrzeżach miast, które promują wyroby „domowych rzemieślników" - serwetki, maskotki, broszki...

Jeżeli para młoda wstawia na stół wiejski swoje produkty może się również starać o możliwości samodzielnego przystrojenia tej atrakcji. A nawet jeżeli państwo młodzi nie chcą się podjąć w całości tego zadania, mogą poprosić o przygotowanie dekoracji w określonej kolorystyce lub o wplecenie między ozdoby przygotowane przez salę weselną, jakiegoś akcentu, który samemu się dostarczy - np. wcześniej wspomnianej laleczki.

Należy pamiętać jednak, że ozdobą samą w sobie są swojskie wędliny i alkohol w antałku. Dlatego też inne dekoracje muszą być delikatne, aby nie zagłuszyć piękna tych najważniejszych, bo kulinarnych, ozdób!

Menu stołu wiejskiego:

  • Wędliny swojskie:
    • kiełbasa;
    • kaszanka;
    • baleron;
    • boczek;
    • salceson;
    • prosię (w całości lub sam udziec) ewentualnie dziczyzna;
  • Dodatki:
    • pasztet;
    • kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone);
    • smalec z cebulą;
    • w niektórych regionach Polski popularne są sałatki warzywne stawiane zamiast na stole głównym, to na stole wiejskim.
  • Dania na ciepło:
    • pierogi z kapustą i grzybami
    • zupa grzybowa
    • barszcz czerwony z uszkami bądź z pasztecikami
    • krokiety (zamiast pierogów)
  • Bogactwo alkoholi:
    • bimber;
    • piwo;
    • wina i nalewki domowe;
    • wódki kolorowe: śliwowica, jałowcówka czy żubrówka.

Przejdźmy do sedna - czego nie może zabraknąć na stole wiejskim? Powyżej umieściliśmy krótki spis tych „niezbędnych" dań, a teraz go krótko omówimy. Z całą pewnością nie może zabraknąć swojskiej kiełbasy i kaszanki! Jednak oprócz drobnych wędlin nie można zapomnieć o potrawie, która stanie się centrum stołu wiejskiego. Najczęściej funkcję tę pełni prosię z jabłkiem w pysku. Przygotowanie całego prosiaka ma sens tylko, jeżeli organizuje się duże wesele. W innym przypadku cała „historia" stołu wiejskiego może się toczyć wokół udźca. Jest to praktyczniejsze, ponieważ nie zmarnuje się po weselu, nie naciągnie na zbyt wysokie koszta, a odpowiednio udekorowane będzie równie smakowite i zjawiskowe, jak całe prosię.

Inne potrawy proponowane na stół wiejski to: boczek, baleron, salceson, pasztet (np. z królika).

Jeżeli para młoda lubi dziczyznę może zrezygnować z prosięcia na rzecz sarny bądź dzika. Jest to jednak bardziej ryzykowne, ponieważ o ile wieprzowinę lubi niemal każdy, o tyle aby rozkoszować się smakiem dziczyzny trzeba być amatorem - zatem większość gości może być niezadowolona z takiego rozwiązania. Niezbędne przystawki stołu wiejskiego to smalec z cebulą, ogórki kiszone, biały ser czy chrzan.

Ciekawym rozwiązaniem jest również stawianie na stole wiejskim ciepłych potraw - pierogów z kapustą i grzybami, pasztecików z barszczem, czy też bigosu. Goście weselni spostrzegając, że co jakiś czas pojawiają się tam nowe dania, będą częściej „odwiedzać" stół, a tym samym bardziej docenią jego atrakcyjność.

A co z alkoholi? Na pewno bimber! Można również zdecydować się na domowe nalewki czy wina, ale jednak to bimber zawsze będzie „stuprocentowym" królem stołu wiejskiego! Jeżeli para młoda sobie życzy, może pojawić się piwo lub wódki kolorowe typu jałowcówka lub żubrówka.

Podsumowując...

Teraz szybkie podsumowanie - co zrobić, aby przygotować stół wiejski i aby stał się atrakcją wesela?

  1. Dowiedzieć się czy sala weselna ma w swojej ofercie stół wiejski.
    • Jeśli tak, to czy można wstawić na niego swoje produkty?
    • Jeżeli nie, czy istniej możliwość samodzielnego zorganizowania stołu wiejskiego z pomocą innej firmy?
    • W przypadku niezadowalających odpowiedzi pomyśleć o zmianie lokalu lub zrezygnować z opcji „stół wiejski".
  2. Przygotować sumę od 500 do 2000 zł (w zależności o indywidualnych potrzeb).
  3. Znaleźć kogoś, kto przygotuje potrawy - tzn. jeździć po wsiach.
  4. Ustalić jadłospis.
  5. Zadbać o dekorację stołu wiejskiego lub całkowicie zawierzyć w tej kwestii sali weselnej.
  6. Jeśli na stole mają pojawić się ciepłe potrawy, to ustalić szczegóły z kucharkami (co i o której godzinie?).
  7. A w finale nie pozostaje nic innego jak z satysfakcją patrzeć na zadowolone miny gości rozkoszujących się smakiem potraw ze stołu wiejskiego.

Źyczymy powodzenia w organizacji przyjęcia weselnego. Mamy nadzieję, że nasze rady rozwiały choć niektóre obawy przyszłych nowożeńców w kwestii stołu wiejskiego.

Pamiętajcie, że ślub i wesele to święto Waszej miłości, a przyjęcie i cała reszta to jedynie dekoracja tego najsilniejszego na świecie uczucia. Stół wiejski jest atrakcją dla gości i Waszym ukłonem w ich kierunku, aby nie tylko tańcząc dobrze się bawili, ale również degustując, to czego niestety na co dzień nie mają możliwości smakować.


Komentarze

Brak komentarzy


Dodaj komentarz

  • Zaloguj się by móc dodać komentarz. Zaloguj.